Ruim 70 jaar circulair ondernemen in Purmerend

“Afval is een grondstof geworden, we maken er allerhande nieuwe producten van.” Aan het woord is Peter de Graaf, één van de twee eigenaren van afvalbedrijf De Graaf Groep. Een echt Purmerends familiebedrijf dat al méér dan 70 jaar zorgt voor de verwerking van afval. Het is zijn antwoord op de vraag wat er in die 70 jaar veranderd is aan zijn werk. “Grondstoffen zijn schaarser worden, dus daar moeten we zuinig mee omgaan”. Onlangs voegden ze een nieuwe dienst toe: containers voor tijdelijke opslag. Hierbij krijgen afgedankte, éénmalige zeecontainers een tweede leven. Een nieuwe vorm van circulair ondernemen.

Miljoenen koffiebekers, toiletrollen en kantoorartikelen

Al sinds 1982 is Peter de Graaf algemeen directeur van De Graaf Groep en leidt hij samen met zijn broer Rob de Graaf het bedrijf. “We zijn tweede generatie. Onze vader Jaap de Graaf is dit bedrijf in 1952 begonnen door het gescheiden ophalen van papier bij bedrijven in de regio Purmerend. Papier werd nog als afval gezien, maar onze vader zag het toen al als grondstof.”

Deze gedachte was in 1952 vooruitstrevend, maar het vormt nu nog steeds de basis van het bedrijf. De soorten afval zijn alleen flink uitgebreid. “Vandaag de dag zijn we een landelijk opererend afvalverwerkingsbedrijf waar je alle denkbare soorten afvalstromen kunt inleveren of een container voor kunt huren, zowel zakelijk als particulier. Op onze eigen werf aan de Hertzstraat verwerken we dit en maken het klaar voor recycling.” Maar wat weinig inwoners van Purmerend misschien weten is dat De Graaf Groep ook direct producten terug levert die gemaakt zijn van dit afval. “Wij leveren jaarlijks miljoenen koffiebekers, toiletrollen, papieren handdoekjes, kantoorartikelen en andere duurzame producten aan onze klanten en consumenten terug.”

Rob en Peter de Graaf

Aan de bak bij de Graaf Groep

De Graaf Groep is ooit begonnen als een klein bedrijf in Purmerend maar inmiddels biedt het een werkplek voor ruim 100 mensen uit Purmerend en omgeving. “Wat ik hierin heel mooi vind is dat bij ons ook mensen werken die op andere plekken niet of moeilijk aan de bak komen. Dat zij bij ons toch hun plekje verwerven, dat vind ik mooi om te zien. Mijn broer Rob heeft dat misschien nog wel meer.” Ook is inmiddels de derde generatie binnen het bedrijf actief om over een aantal jaren het stokje over te nemen.

De waarde van grondstoffen

Op de vraag wat hem drijft om zich dagelijks in te zetten voor circulaire afvalwerking vertelt Peter de Graaf direct over World Overshoot Day. Dit is de dag waarop we in de wereld het aanbod aan grondstoffen, om in balans met natuur en planeet te leven, hebben opgebruikt in dat jaar. In 2022 was dat op 28 juli en dit jaar waarschijnlijk al op 27 juli. In Nederland valt die dag zelfs in april. “We leven dus eigenlijk vanaf dan op de pof. Het is daarom een missie van ons mensen meer bewust te maken van wat grondstoffen, én dus ons afval, waard zijn.”

Zeecontainers een nieuw leven geven

Met dat in het achterhoofd is ook een nieuwe dienst van De Graaf Groep ontstaan: eenmalige zeecontainers die je kunt huren als (tijdelijke) opslag. “Achter deze containers zit een circulaire gedachte. We geven eenmalige zeecontainers een nieuw leven. Deze containers werden gebruikt om goederen vanuit bijvoorbeeld Azië naar Nederland te brengen. Daarna blijven ze hier achter want het is te duur om ze leeg terug te transporteren. Wij geven deze containers een nieuw leven als opslagcontainer. Op onze werf knappen we ze op, geven we ze een nieuw likje verf en voorzien ze van een speciaal anti-diefstalslot.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Bij verhuizing of verbouwing

Inmiddels maken zowel bedrijven als particulieren gebruik van de 10 en 20 ft containers. Voornamelijk als tijdelijke opslag, maar het is ook mogelijk om de container op een vaste plek in Purmerend te huren. “Mensen huren ze voor een verhuizing of verbouwing wanneer ze tijdelijk hun meubels kwijt moeten of gereedschap veilig willen opslaan. We zetten de containers dan op locatie neer of transporteren het van de ene naar de andere plek. Maar de containers zijn ook geschikt voor wanneer je een uit de hand gelopen hobby hebt en daardoor op zoek bent naar extra ruimte. Daarvoor bieden de containers met een vaste plek voor een aantal huurders al de perfect uitkomst.”