Koffiedik

Stap 1

Inzameling koffiedik

Waar koffie wordt gedronken is ook vaak koffiedik. Het afval dat overblijft na het zetten van zo’n lekker bakkie leut. Bij een gemiddeld bedrijf kan deze stroom een groot onderdeel uitmaken van het restafval en dus voor een kostenpost zorgen. De oplossing, scheiden!

Waarom scheiden?

Wanneer je koffiedik scheidt van je restafval kan het ingezet worden om paddenstoelen op te kweken! Zo ben je van een afvalprobleem en hoge kostenpost af, en gebeurt er nog iets milieuvriendelijks mee. Het leuke is dat van oesterzwammen allerlei heerlijke snacks worden gemaakt.

Hoe verzamelen?

Koffiedik kan je prima verzamelen in daarvoor geschikte vaatjes, emmers of containers. Afhankelijk van de hoeveelheid kunnen wij samen met jou kijken wat voor jouw bedrijf de beste oplossing is.

 

Stap 2

Verwerking koffiedik

Het klinkt je misschien vreemd in de oren, maar koffiedik hergebruiken kan echt! Niet om nieuwe koffie van te zetten uiteraard, maar wel om lekkere paddenstoelen op te kweken. Deze oesterzwam paddenstoelen kunnen direct gegeten worden of in de vorm van een heerlijke snack.

Hoe wordt koffiedik verwerkt?

Wij halen het bij bedrijven op in vaatjes, emmers of containers en maken het klaar voor vervoer naar de kweker. De kweker gebruikt het vervolgens om er paddenstoelen op te kweken.

Hoe wordt koffiedik hergebruikt?

In de kwekerij maken ze een substraat van voornamelijk koffiedik met nog enkele organische ingrediënten en voegen daaraan sporen van paddenstoelen toe. Dit mengsel wordt in een zak gestopt om het een aantal weken te laten broeien. Er vormen zich witte draden in de zak, het begin van nieuwe oesterzwam paddenstoelen! Na zes weken worden aan het uiteinde van de draden buiten de zak de paddenstoelen zichtbaar. Het leuke is dat van de gekweekte oesterzwam paddenstoelen vegetarische snacks worden gemaakt die je zelf weer kan opeten!

Stap 3

Paddenstoelen kweken op koffiedik

Koffiedik wordt gezien als afvalstroom, maar hierop kunnen de lekkerste oesterzwam paddenstoelen gekweekt worden!

Vegetarische snacks

Wanneer het koffiedik is verzameld bij bedrijven en naar de kweker is gebracht kan het kweekproces beginnen. Als de oesterzwam paddenstoelen groot genoeg zijn worden ze geoogst en kan je ze eten. Het leuke is dat de paddenstoelen ook verwerkt worden in lekkere vegetarische snacks. Nog leuker is dat je deze ook bij ons kan bestellen!

Jouw koffiedik laten inzamelen?

Neem direct contact op voor een vrijblijvende offerte!

koffiedik

Koop producten gemaakt van oesterzwammen terug

De op de koffiedik gekweekte oesterzwammen worden verwerkt in onder andere bitterballen, chips, hamburgers, kroketten, ragoutbroodjes en carpaccio. Allemaal 100% vega en super lekker!

Of deze pennen van koffie?

Zoals bijvoorbeeld deze gerecyclede pakken printpapier. Of één van de andere 30.000 artikelen!

Contact

De Graaf Groep B.V.
Hertzstraat 10
1446 TG Purmerend
Nederland
info@degraafgroep.nl
Tel: 0299-223 888
KVK: 36042774
BTW: NL802460550B01
BANK: NL80 ABNA 0410 4031 13

Nieuwsbrief ontvangen?