Koffiebekers

Inzameling koffiebekers

Bij steeds meer bedrijven drink je koffie en thee uit papieren of plastic bekers. Helaas verdwijnen deze vaak in het restafval en dat is dubbel zonde! Ze kunnen namelijk heel goed gerecycled worden en ook niet onbelangrijk, gescheiden inzameling zorgt voor een aanzienlijke kostenbesparing.

Waarom scheiden?

Het gescheiden inzamelen levert zoals aangegeven verschillende voordelen op. Allereerst is het goed voor het milieu, omdat van de oude bekers weer nieuwe producten gemaakt worden. Dit geldt voor de plastic bekers, maar ook voor de bekers van papier met een PE of PLA coating. Zo worden je gebruikte papieren koffiebekers bijvoorbeeld toiletpapier of papieren handdoekjes. Een ander voordeel is dat je een aanzienlijke kostenbesparing realiseert door de bekers gescheiden van je restafval af te laten voeren.

Hoe verzamelen?

Je hebt een heel scala aan inzamelmiddelen ter beschikking voor een efficiënte wijze van het verzamelen van koffiebekers. Je kan ze het beste inzamelen door ze te stapelen, hierdoor is een duurzame en efficiënte logistiek mogelijk. In de zakken die je gebruikt in de inzamelmiddelen kunnen gemiddeld wel 500 tot 600 koffiebekers worden gestapeld.

Wat zegt de wet?

Uitgangspunt van de Wet milieubeheer is dat bedrijven verplicht zijn alle afvalstoffen te scheiden, gescheiden te houden en gescheiden af te geven, tenzij dat redelijkerwijs niet van hen kan worden gevergd. De richtlijn afvalscheiding voor bedrijven zegt dat je vanaf 500 plastic bekertjes per week, deze stroom moet scheiden van het restafval. Wanneer het om papieren koffiebekers gaat is het ook redelijk om ze te scheiden. De bekers mogen niet bij het gewone papierafval, omdat ze gebruikt zijn en vaak een coating aan de binnenkant hebben, maar als aparte stroom kunnen ze prima gerecycled worden.

 

Stap 2

Verwerking koffiebekers

Koffiebekers kan je als aparte afvalstroom inzamelen. De papieren bekers krijgen een tweede leven als hygiënepapier, en je realiseert een aanzienlijke kostenbesparing door het uit je restafval te halen.

Hoe worden koffiebekers verwerkt?

Koffiebekertjes van zowel papier als polystyreen kunnen uitstekend worden verwerkt en gerecycled als ze apart zijn verzameld. Papieren koffiebekertjes worden in een shredder in kleine snippers gesneden, zodat de dunne plastic coating aan de binnenkant (die ervoor zorgt dat het bekertje waterdicht is) stuk gaat. De snippers worden machinaal tot balen geperst, zodat ze makkelijker kunnen worden vervoerd naar de papierfabriek. Voor plastic bekertjes maken we gebruik van een gesloten systeem. Deze bekertjes gaan ook in een shredder om ze te versnijden. De snippers worden gereinigd en verder vermalen, tot er granulaat overblijft. Ze worden als zuivere stroom polystyreen verder verwerkt.

Hoe worden papieren koffiebekers gerecycled?

In de papierfabriek worden de snippers geweekt in een groot bassin met warm water, de papierpulper. Het plasticlaagje en de lijm worden gescheiden van de al dan niet bedrukte papiervezels. De kletsnatte papiervezels worden vervolgens in een ontinktingsmachine gestort. Die blaast lucht door de pulp waardoor er belletjes komen. De belletjes borrelen naar boven en nemen de inkt mee omhoog, zodat die loskomt van de papiervezels. De inktlaag wordt dan van het bassin afgeschept. De overgebleven pulp wordt gebleekt, zodat het mooi wit wordt. Als laatste wordt de pulp ontdaan van het water door het te zeven en te verwarmen. Zo blijven de droge vezels over. De vezels worden platgewalst en op grote rollen gedraaid om er weer hygiënepapier van te kunnen maken. Het resterende papierslib van te korte vezels en productvreemde materialen uit de papierpulper worden verbrand in een verbrandingsinstallatie, waar er CO2-neutrale elektriciteit en warmte mee wordt opgewekt.

Stap 3

Circulaire producten gemaakt van koffiebekers

Van al het verzamelde papier, bij jou en onze andere klanten, maken wij weer nieuw papier en dat leveren wij ook weer terug. Product for Product noemen wij dat! Maar we maken er ook de Circular & Co rCUP herbruikbare to go koffiebeker van.

Hoe kan ik deze producten bestellen?

Heel simpel door naar onze webshop te gaan en daar producten met het Paper for Paper keurmerk op te zoeken. Denk hierbij aan papieren handdoekjestoiletpapier en poetsdoekrollen, maar ook aan je velletjes papier voor de printer! Extra leuk is dat wanneer je gerecyclede producten in onze webshop koopt je in één oogopslag de behaalde milieubesparingen te zien krijgt.

Groene punten sparen

Om je te belonen voor je duurzame aankoop kan je groene punten sparen! Bij elke € 100,- in je bestelling ontvang je al een groen punt. Je punten kan je inwisselen voor een bomendonatie aan ons bebossingsproject in Ethiopië, voor een duurzaam product of een cadeaukaart naar keuze. Tip! Je spaart sneller meer punten voor een bomendonatie als je ook andere producten uit de webshop mee besteld, bijvoorbeeld uit ons uitgebreide assortiment met kantoorbenodigdheden.

Jouw koffiebekers laten inzamelen?

Neem direct contact op voor een vrijblijvende offerte!

koffiebekers

Producten gemaakt van gerecyclede koffiebekers terug kopen?

Zoals bijvoorbeeld deze Circular & Co rCUP herbruikbare to go koffiebeker.

Of als gerecycled toiletpapier!

We maken allerlei soorten en merken toiletpapier van de ingezamelde koffiebekers.

Contact

De Graaf Groep B.V.
Hertzstraat 10
1446 TG Purmerend
Nederland
info@degraafgroep.nl
Tel: 0299-223 888
KVK: 36042774
BTW: NL802460550B01
BANK: NL80 ABNA 0410 4031 13

Nieuwsbrief ontvangen?