Inzameling hout
Misschien werk jij ook wel aan zo’n mooi bureau gemaakt van oud steigerhout? Houtafval kan namelijk goed hergebruikt en gerecycled worden. Zeker het scheiden waard!
Waarom scheiden?
Het is zonde om houtafval niet te scheiden van ander afval, omdat je hout goed kan hergebruiken en recyclen. Daarnaast kan het ook gebruikt worden voor energieopwekking. Houtafval dat bij bedrijven buiten de hout- en meubelindustrie vrijkomt, bestaat voornamelijk uit pallets, kisten, kratten, beschermingsplaten enzovoort. Bij sloopwerkzaamheden komt er ook regelmatig houtafval vrij. Houtafval kan je verdelen in drie verschillende klassen; schoon en onbehandeld hout is A-hout, geverfd en gelakt hout en bijvoorbeeld plaatmateriaal is B-hout en verduurzaamd hout is C-hout.
Hoe verzamelen?
Gezien de verschillende afmetingen van het materiaal kan je deze stromen het beste in boxpallets of afzetcontainers verzamelen. Pallets kan je ook los opgestapeld afvoeren. Voor een vooraf afgesproken all-in tarief kan je bij ons een afzetcontainer in de gewenste afmeting huren. Het plaatsen en afvoeren van de container, het verwerken van het houtafval en 6 weken huur van de container zijn bij het all-in tarief inbegrepen. De afzetcontainer voor houtafval kan je eenvoudig online in onze webshop bestellen. Uiteraard kan je voor andere oplossingen ook direct contact met ons opnemen.
Wat zegt de wet?
Uitgangspunt van de Wet milieubeheer is dat bedrijven verplicht zijn alle afvalstoffen te scheiden, gescheiden te houden en gescheiden af te geven, tenzij dat redelijkerwijs niet van hen kan worden gevergd. De richtlijn afvalscheiding voor bedrijven zegt dat je bij het vrijkomen van meer dan 2 pallets of meer dan 40 kilo houtafval per week, verplicht bent om de stroom te scheiden van het restafval.
Houtrecycling
Houtafval kan goed hergebruikt worden, bijvoorbeeld om mooie meubels van te maken. De bekende houten pallets kunnen ook steeds vaker nog gebruikt worden. Bij recycling van hout kan je denken aan de productie van spaanplaat, of verbranding voor het opwekken van duurzame energie.
Hoe wordt hout verwerkt?
Als het hout niet in originele vorm hergebruikt kan worden kan A- en B-hout goed gebruikt worden voor het maken van spaanplaat. Zo wordt eerst vervuiling uit de houtstroom gehaald en het hout versplinterd. Deze splinters worden samen met zaagsel en een bindmiddel, zoals kunsthars, onder druk en met warmte samengeperst tot spaanplaat.
Hoe wordt hout gerecycled?
Van spaanplaat kan je meubels maken. Vaak zijn de meubels die je zelf nog moet monteren van gemaakt van spaanplaat. Ook onze Quickpanell modulaire wandsysteem elementen zijn deels van gerecycled hout gemaakt. Als de kwaliteit van het hout niet voldoende is om te recyclen gaat een klein deel naar verkolingsinstallaties om houtskool te maken voor de BBQ, waarbij restwarmte wordt omgezet in duurzame energie. Ook de rest van de stroom die niet gerecycled kan worden wordt verbrand om duurzame energie op te wekken.
Circulaire producten van hout
Naast het hergebruik zoals bijvoorbeeld bij houten pallets wordt het hout meestal gebruikt voor de productie van spaanplaat. De producten die je hiervan kunt maken zijn bijna onuitputtelijk. Het meest bekend zijn de spaanplaten die in de bouw worden gebruikt of voor het maken van meubels en accessoires. Maar ook kantoorartikelen als potloden en klemborden worden gemaakt van gerecycled hout.
Contact
De Graaf Groep B.V.
Hertzstraat 10
1446 TG Purmerend
Nederland
info@degraafgroep.nl
Tel: 0299-223 888
KVK: 36042774
BTW: NL802460550B01
BANK: NL80 ABNA 0410 4031 13