Stap 1

Inzameling glas

De scherven van glasafval oftewel verpakkingsglas zoals je lege sap-, water- of wijnflessen zijn oneindig te gebruiken om nieuw glas van te maken. Zo bestaan nieuwe glasverpakkingen al voor 50 tot 80 procent uit oud verpakkingsglas!

Waarom scheiden?

Glazen flessen en glazen potjes van dranken eten en cosmetica, oftewel verpakkingsglas, zijn voor 100% in te zetten voor de productie van nieuw glas. Ideaal gezien scheid je glasafval per kleur en belangrijk is dat andere glassoorten dan verpakkingsglas niet in deze stroom thuishoren. Dus drinkglazen, glazen schalen of vensterglas horen niet in de glasbak. Vooral bedrijven met bedrijfskantines en horecabedrijven hebben grotere hoeveelheden glasafval en zijn zodoende door de wetgeving gedwongen om glasafval apart te verzamelen.

Hoe verzamelen?

Glas kan je verzamelen in daarvoor bestemde rolcontainers, eventueel met rozet, die je in abonnementsvorm kan laten legen. Voor grote hoeveelheden glasafval kan je een afzetcontainer laten plaatsen.

Wat zegt de wet?

Uitgangspunt van de Wet milieubeheer is dat bedrijven verplicht zijn alle afvalstoffen te scheiden, gescheiden te houden en gescheiden af te geven, tenzij dat redelijkerwijs niet van hen kan worden gevergd. De richtlijn afvalscheiding voor bedrijven zegt dat je bij meer dan 30 kg per week aan glasafval verplicht bent om deze stroom te scheiden van het restafval. Dit is circa een ½ rolcontainer van 240 liter.

Stap 2

Glasrecycling

Gescheiden verpakkingsglas kan voor 100% gerecycled worden. Glasrecycling bespaart grondstoffen en energie. Gelukkig vindt in Nederland al 71% van het verpakkingsglas zijn weg terug om gerecycled te worden.

Hoe wordt glas verwerkt?

Een glazen statiegeld fles die je naar de supermarkt hebt teruggebracht wordt totaal zo’n 10 a 30 keer opnieuw gevuld. Uiteraard na een grondige inspectie en reiniging van de fles. Afgekeurde flessen komen bij het glas in de glasbak terecht. Uit het glasafval worden als eerste verontreinigingen zoals deksels, doppen, kurken en etiketten tussen de glasscherven vandaan gehaald. Hierbij wordt gebruik gemaakt van mageneten en een luchtstroom. Ook een laser kan worden gebruikt om grote verontreinigingen te detecteren. Het glas wordt gesorteerd op kleur en in kleinere scherven gebroken. Dit wordt naar de glasfabriek gebracht.

Hoe wordt glas gerecycled?

De glasfabriek maakt weer wit, groen of bruin glas van het oude glas. De scherven worden in de fabriek in ovens zo hoog verhit, dat ze smelten en vloeibaar worden. Het vloeibare glas wordt in een speciale machine in druppels geknipt, die in mallen vallen. Daarna worden de druppels met perslucht tegen de rand van de mal geblazen en worden de vormen afgekoeld, totdat het glas in de nieuwe vorm (bv. een pot of fles) is uitgehard. Door bij de productie van glas oude glasscherven te gebruiken wordt zo'n 25% energie bespaard. Glasscherven smelten namelijk bij een lagere temperatuur dan de grondstoffen voor nieuw glas (kwartszand, soda en kalk) en dus is er minder energie nodig.

Stap 3

Circulaire producten van glas

Glas is oneindig recyclebaar en komt voornamelijk terug als nieuwe glasverpakkingen. Nieuwe glasverpakkingen bestaan al voor 50 tot 80 procent uit oud verpakkingsglas. Dus eigenlijk gebruiken we allemaal in het dagelijkse leven al circulaire producten van glas. Zowel thuis als op het werk.

Wil jij meer en bijvoorbeeld specifieke producten om het ingezamelde glas in terug te laten komen? Of heb jij een bedrijf waar je wilt 'shinen' met producten van gerecycled glas? Laat het ons weten zodat we met je mee kunnen denken en ontwikkelen.

Jouw glas laten inzamelen?

Neem direct contact op voor een vrijblijvende offerte!

glas

Contact

De Graaf Groep B.V.
Hertzstraat 10
1446 TG Purmerend
Nederland
info@degraafgroep.nl
Tel: 0299-223 888
KVK: 36042774
BTW: NL802460550B01
BANK: NL80 ABNA 0410 4031 13

Nieuwsbrief ontvangen?