Inzameling GFT & Swill
Heeft jullie bedrijf een bedrijfskantine of zijn jullie zelf een horecabedrijf? Dan hebben jullie waarschijnlijk ook een grote hoeveelheid GFT- en swillafval. De wetgever verwacht dan dat je de stroom apart inzamelt zodat het duurzaam kan worden ingezet.
Waarom scheiden?
Van het gescheiden GFT-afval wordt 2/3 in composteerinstallaties verwerkt tot compost en 1/3 eerst vergist zodat het naast compost ook biogas oplevert, dat als groene energiebron wordt ingezet. De afkorting GFT staat voor groente- fruit- en tuin en is al het (organisch) afval van ongekookte groente, fruit, gekookt keukenafval en etensresten en het kleinschalige afval afkomstig uit de tuin zoals bladeren en klein snoeiafval. De fractie gekookt keukenafval en etensresten in het GFT noemen we swill.
Hoe verzamelen?
Goed afsluitbare containers zorgen ervoor dat je GFT-afval is afgeschermd en dat je in de warme periodes van het jaar minder last hebt van hinderlijke geuren. Veel gebruikte inzamelmiddelen zijn de bekende groene rolcontainers (al dan niet met composteerbare binnenzak) en de met een draaideksel afsluitbare GFT-tonnen. De inzamelmiddelen kan je eenvoudig in abonnementsvorm laten ledigen.
Wat zegt de wet?
Uitgangspunt van de Wet milieubeheer is dat bedrijven verplicht zijn alle afvalstoffen te scheiden, gescheiden te houden en gescheiden af te geven, tenzij dat redelijkerwijs niet van hen kan worden gevergd. De richtlijn afvalscheiding voor bedrijven zegt dat je bij meer dan 200 kilo GFT/swillafval per week, verplicht bent om de stroom te scheiden van het restafval.
GFT & Swill verwerking
GFT-afval en swill zijn goed te gebruiken om biogas op te wekken. Daarnaast is het na composteren een vruchtbare voedingsbodem voor de grond. In 2015 is 1,4 miljoen ton gft-afval gecomposteerd of vergist.
Hoe worden GFT-afval & Swill verwerkt?
Van het gescheiden GFT-afval inclusief swill wordt 2/3 in composteerinstallaties verwerkt tot compost en 1/3 eerst vergist zodat het naast compost ook biogas oplevert. Vergisting vindt in speciale biogas installaties plaats. Het is een biologisch proces, waarbij verschillende soorten micro-organismen het GFT-afval omzetten in biogas. Dit gas kan in een verbrandingsmotor worden omgezet naar duurzame elektriciteit en warmte. De resten die na vergisting overblijven kunnen vervolgens ook nog worden gecomposteerd.
Wat is composteren?
Composteren is een puur natuurlijk proces, waarbij planten- en voedingsresten met behulp van de al aanwezige schimmels en bacteriën worden afgebroken tot ze bijna vergaan. Hoe kleiner het GFT-afval geshredderd wordt, hoe beter de compostering werkt. De bacteriën en schimmels die erop aanwezig zijn, breken de voedingsstoffen af en leven hiervan. Ondertussen scheiden ze gassen, water en warmte af, waarmee de compost wordt verrijkt. Als je langs een composteringsinstallatie komt, ruik je die gassen duidelijk.
Hoe wordt GFT-afval gerecycled?
In de tuin- en akkerbouw wordt compost gebruikt om struiken, gewassen, groente en fruitbomen een vruchtbare voedingsbodem te bieden. Compost is namelijk rijk in voedingsstoffen voor de grond, zodat planten beter groeien, mooier bloeien en grotere vruchten krijgen. Je hoeft het alleen maar rechtstreeks op de aarde uit te strooien.
Circulaire producten van GFT & Swill
Compost is het uiteindelijke eindproduct na biovergisting of compostering. Ben je bij ons in de omgeving gevestigd dan kunnen je bij HVC in Purmerend gratis compost komen scheppen. Je kunt de HVC vinden op industrieterrein De Baanstee-Oost, Netwerk 60-62 in Purmerend.
Is het buiten jouw regio of wil je het niet zelf komen scheppen? Neem dan contact met ons op en wij regelen het verder met je.
Jouw GFT & Swill laten inzamelen?
Neem direct contact op voor een vrijblijvende offerte!
Contact
De Graaf Groep B.V.
Hertzstraat 10
1446 TG Purmerend
Nederland
info@degraafgroep.nl
Tel: 0299-223 888
KVK: 36042774
BTW: NL802460550B01
BANK: NL80 ABNA 0410 4031 13