Elektrische apparatuur

Stap 1

Inzameling elektrische apparatuur

Elektrische apparaten zijn natuurlijk niet meer weg te denken uit je werkomgeving of huishouden. Helaas gaan ze ook wel eens stuk. 2,3 kg elektrisch afval belandt per hoofd van de bevolking per jaar in het restafval. Hartstikke zonde! Oude exemplaren bevatten waardevolle grondstoffen.

Waarom scheiden?

Wanneer je elektrische apparaten zoals televisies, (vaat)wasmachines, koelkasten, koffiemachines, waterkokers, oftewel alles met een stekker, apart aanbiedt, zorg je niet alleen voor recyclingmogelijkheden, maar ook voor een veilige en milieuvriendelijke verwerking. Er zijn een aantal organisaties die voor producenten en importeurs de verplichte inzameling en recycling van oude elektrische apparaten verzorgen. Zo werken wij samen met WEEE Nederland.

Hoe verzamelen?

Als particulier of kleinbedrijf kun je elektrische apparaten naar onze werf brengen of inleveren bij de winkel waar je een nieuw apparaat aanschaft. Elektronicawinkels zijn verplicht om oude elektrische apparaten terug te nemen wanneer je daar een nieuwe aanschaft. Als koper betaal je een verwijderingsbijdrage voor de inzameling en juiste verwerking van elektrische apparaten. Elektronicawinkels kunnen de elektrische apparaten verzamelen in een eigen ruimte of in afzetcontainers, zodat wij dit kunnen ophalen. De elektronicawinkel of inzamelaar krijgt een passende vergoeding.

Wat zegt de wet?

Uitgangspunt van de Wet milieubeheer is dat bedrijven verplicht zijn alle afvalstoffen te scheiden, gescheiden te houden en gescheiden af te geven, tenzij dat redelijkerwijs niet van hen kan worden gevergd. De richtlijn afvalscheiding voor bedrijven zegt dat je de stroom elektrische en elektronische apparatuur geheel kan scheiden van het restafval.

Stap 2

Verwerking van elektrische apparatuur

Elektronische apparaten zitten vol met recyclebare grondstoffen en kunnen dus heel goed gerecycled worden! Dat geldt voor zowel grotere apparaten zoals wasmachines, als voor kleinere apparaten zoals een elektrische tandenborstel. Toch komt helaas nog 10 - 15% van het elektrisch afval niet in het recyclecircuit terecht.

Hoe wordt het elektr(on)ische apparatuur verwerkt?

De elektrische apparaten worden verzameld door grote elektronicawinkels, milieustraten en andere inzamelpunten. Daar halen wij de oude apparaten op en brengen het naar onze verwerkingslocatie om te sorteren. Ook komen bedrijven en particulieren de oude apparaten naar onze eigen werf brengen. WEEE Nederland haalt het gesorteerde apparatuur bij ons op en zorgt voor de milieuvriendelijke recycling.

Hoe wordt het elektr(on)ische apparatuur gerecycled?

Als de elektrische apparaten niet meer in hun bestaande vorm kunnen worden hergebruikt of te verouderd zijn worden de materialen ontmanteld voor recycling. Alle materialen die vrijkomen zoals staal, aluminium, koper, kunststof en glas worden allen op hun eigen manier gerecycled. De ontmanteling wordt door specialisten gedaan, gezien er schadelijke stoffen in koelkasten en andere elektronica kunnen zitten. Deze stoffen worden apart verwerkt.

Stap 3

Circulaire producten van elektrische apparatuur

Elektrische apparatuur wordt ontmanteld in allerlei afzonderlijke materialen als metalen, kunststof en glas. Hiervan worden uiteindelijk weer nieuwe producten gemaakt. Kijk bij de afzonderlijke afvalstromen wat we allemaal terug kunnen leveren. Of neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Jouw elektrische apparatuur laten inzamelen?

Neem direct contact op voor een vrijblijvende offerte!

wasmachines

Contact

De Graaf Groep B.V.
Hertzstraat 10
1446 TG Purmerend
Nederland
info@degraafgroep.nl
Tel: 0299-223 888
KVK: 36042774
BTW: NL802460550B01
BANK: NL80 ABNA 0410 4031 13

Nieuwsbrief ontvangen?